20 dingen in 2020

Bijgewerkt: mrt 3Omdat dromen altijd goed is en ze zo af en toe uit laten komen helemaal een feestje is. Beter een oeps dan een wat als... toch? Dit is dus een lijstje van 20 dingen waar ik altijd van gedroomd heb, of waar ik niet perse altijd over gedroomd heb, maar wel graag zou doen.

Dit lijstje is er niet om alles in 2020 af te moeten vinken. Het is een trigger om in beweging te komen. Gaan doen waar ik van droom en niet opgeslokt te worden door het dagelijks leven. Dat er dan opeens weer een jaar voorbij gevlogen is en ik me afvraag waar ik mijn waardevolle tijd aan heb besteed.


1. Schrijfcursus/workshop volgen

Je ben nooit uitgeleerd toch? En mijn schrijftalent wil ik graag nog meer ontwikkelen, dus een cursus of workshop lijkt me een goed idee. Ik heb nog geen idee welke of wat voor soort. Mezelf uitdagen met iets wat ik nog nooit gedaan heb op schrijfgebied lijkt me ook wel wat. Misschien heb jij tips voor me?


2. Boekrecensent worden

Tja, wanneer ben je dat eigenlijk? Misschien kan ik mezelf al wel zo noemen. Op mijn bookstagram Martine Leest deel ik tenslotte regelmatig boekrecensies. En binnenkort vind je hier op de blog ook flink wat boekenpraat. Maar wat ik het aller tofste zou vinden is als ik samenwerk met boekenwinkels en/of uitgeverijen en, de kers op de taart, een bijdrage mag leveren aan de boekenrubriek in een tijdschrift. Ja, dat lijkt me wel wat! (dus als je dit leest en je bent verantwoordelijk voor een van voorgaande dingen... I'm your women!)


3. Duurzamer leven

Zo goedkoop mogelijk iets aanschaffen, dat is wat ik altijd heb gedaan. Maar goedkoop is niet altijd goed voor de wereld, of het nu om kleding, meubels of anders dingen gaat. En overigens ook niet altijd voordeliger, want grote kans dat een goedkoop product ook sneller kapot gaat.

Ik weet nog niet precies hoe ik het ga aanpakken. Ik moet er nog even mijn gedachten over laten gaan. Mocht je tips voor me hebben, deel ze in een reactie!


4. Trouwalbum maken

Uuh, maar je bent toch al 3 jaar geleden getrouwd? Ja, dat klopt en we hebben nog steeds niet al onze foto's in een boek gebundeld. Iets met 'ah dat doen we zelf wel' en het er dan vervolgens steeds niet van komt...


Mijn ultieme droom...


5. Roman schrijven

Dit is echt mijn ultieme droom! Iets wat ik echt wil waarmaken. In november 2019 was ik er al mee begonnen. Ik deed mee met NANOWRIMO (National Novel Writing Month) en ging de uitdaging aan om 50.000 woorden in 1 maand te schrijven. Dat is me niet gelukt, maar het eerste deel van de roman staat er en dit jaar wil ik het afmaken.


6. Attenter zijn

Door middel van kaartjes en berichtjes. Om iemand een hart onder de riem te steken, een complimentje te geven of een glimlach op zijn of haar gezicht te bezorgen. Want een beetje liefde, dat hebben we allemaal nodig!


7. Rijbewijs halen

Want die heb ik nog niet. Hoewel ik overal kom met mijn trouwe fiets en het openbaar vervoer, heb ik gemerkt dat het in sommige gevallen wel fijner is om met de auto te kunnen rijden. Om een vriendin te bezoeken bijvoorbeeld (die echt in een gat woont en waar ze van buslijnen haast niets lijken te weten...) of als ik aan de beurt ben om met het voetbalteam naar een uitwedstrijd te rijden is het ook wel handig als ik niet én een auto én een chauffeur hoef te regelen (ik ben tenslotte geen 10 meer).


8. Een weekend unplugged

Geen mobiel, geen laptop, geen televisie. Een heel weekendlang geen scherm. Nog wel even MJ overhalen...


9. Een doelpunt scoren met voetbal

Gewoon om een keertje toegejuicht te worden en de held van de wedstrijd te zijn. Lijkt me fantastisch! Mijn positie in het team is verdediger, dus ja, de kans dat ik voor het doel van de tegenstander kom is over het algemeen klein. Maar misschien... als het lot me welgevallen is, ik me een weg baan langs de tegenstander voorbij de laatste linies, de bal naar binnen afkap, het perfect voor mijn rechtervoet komt te liggen, ik uithaal en...


10. In mijn eentje een reis maken

Het idee heeft me altijd heerlijk geleken en ik wil gewoon ervaren hoe dat is.


11. 52 boeken lezen

Inmiddels weet je het vast wel, ik ben gek op lezen. Jep, ik ben een echte boekennerd. Op mijn bookstagram Martine Leest deel ik alles over mijn boekavonturen.

Omdat ik meer lezen wil stimuleren ben ik de uitdaging aangegaan om elke week van 2020 1 boek te lezen, 52 in totaal dus. Tot nu toe zit ik op 5 en we zitten in week 9... Maar ach, ik haal het wel in en anders is er geen man overboord. Dit lijstje van 20 dingen in 2020 is ter inspiratie en niet perse een bucketlist dat ik moet afwerken. Gewoon zien wat ik dit jaar allemaal ga doen!


12. Vloggen op instastories

Omdat het soms veel makkelijker is iets te vertellen dan het helemaal op te moeten schrijven. Ja, ik als schrijver zeg dat, dat hoor (of lees eigenlijk) je goed.


13. Tattoo laten zetten

Dit wil ik al jaren, maar ik weet niet zo goed wat ik wil laten zetten. De plek weet ik wel, op mijn rechterpols. Waar het symbool of de tekening voor moet staan weet ik ook al. Het moet iets van kracht uitstralen. Een statement zijn dat ik niet zomaar klein te krijgen ben en dat, ondanks alle sh*t die ik te verduren heb gehad in mijn leven (ik schreef erover in deze persoonlijke blog), ik nog steeds overeind sta. Ik leef en met die kracht en moed wil ik de rest van mijn tijd hier op aarde leven.


14. Kantoorplek huren

Dit lijstje van 20 dingen maakte ik al in januari. En moet je nu zien, een maand later en ik kan deze al afstrepen. Wiehoe!


15. Sfeervideo maken

Dat vind ik altijd zo mooi! Slowmotion beelden, fijne muziek, waanzinnige achtergronden. Een aantal seconden waarin je even helemaal weggevoerd wordt. Beeld werkt net zo krachtig als het geschreven woord. Mijn creativiteit gebruiken voor iets anders dan schrijven, ja, dat lijkt me wel wat.


16. Paardrijden

Van kinds af aan was dit mijn droom. Ik speelde zelfs 'paardje' met een vriendinnetje op de basisschool. Elke pauze haalden we onze paarden van stal (volgens mij heette die van mij iets van Bless of Star) en reden we er rondjes mee op het plein alsof we echt aan het paardrijden waren. We gaven ze te eten, fluisterden lieve woordjes in hun oren en verzorgden ze door ze te borstelen en in hun manen in te vlechten. De kracht van fantasie! Bij fantaseren is het tot nu toe gebleven, want de grap is, ik ben als de dood voor paarden. Ik vind ze prachtig, maar ik blijf liever op een afstandje naar ze kijken. Maar ik vind dat het tijd is om de moed bij elkaar te schrapen en op de rug van een paard te klimmen om die angst te overwinnen. Het lijkt me namelijk fantastisch, een ultieme gevoel van vrijheid wanneer je over de open velden raast. Wie weet doet er zich in IJsland wel een uitgelezen kans voor wanneer ik daar in mei naartoe ga!


17. Balletvoorstelling bezoeken

Ballet. Ja, dat vind ik echt prachtig! Ik dans zelf niet, kan het ook niet. Hoewel ik denk dat ik best goed zou kunnen zijn in moderne dans. Echt geen grap! Maar goed, eerst maar eens een keertje doen en erachter komen of ik er daadwerkelijk gevoel voor heb. Vooralsnog zelf geen danser dus, maar klassieke ballet en moderne dans vind ik waanzinnig mooi om te zien. Ik heb ooit eens de balletvoorstelling het Zwanenmeer gezien en ik was betoverd. Van begin tot eind. De muziek, het verhaal, de sierlijke bewegingen en de kracht van totale beheersing van het lichaam grepen me enorm aan. Dus waarom ga ik niet eens vaker naar een voorstelling? Wie gaat er met me mee?


18. Korte verhalen schrijven

Ik heb weleens eerder korte verhalen geschreven. 'Afscheid' bijvoorbeeld. Telkens als ik het over schrijven heb, gaat het vuurtje in mijn hart feller branden als ik denk aan het schrijven van fictie. Lang verhaal kort: dit wil ik meer gaan doen!


19.


20.Ja en toen waren er nog twee open plekken. Die staan symbool voor dingen waarvan ik nooit had geweten dat ik ze zou willen doen, totdat ik ze gedaan heb. Of die twee open plekken staan er omdat ik gewoon geen inspiratie meer heb. Dat zou ook heel goed kunnen...


Hoe zit dat bij jou? Heb jij iets wat je altijd nog hebt willen doen? Ja? Gaaf! 2020 is een mooi jaar om je droom waar te maken!Coverfoto: Celine Staal Fotografie

© 2018 by Martine Veenstra-Modderman

-

-