Boekrecensie - Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt

Bijgewerkt: feb 27


Titel: Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt

Auteur: Romain Puértolas

Genre: roman - hedendaagse fantasy


Waardering: ★★★★✰Het boek in twee zinnen:


'Een ontroerend, grappig en ietwat surrealistisch verhaal over een jonge vrouw en een ongeneeslijk zieke meisje. De fantasie stroomt er rijkelijk, net als de tranen van het lachen én van het huilen.'Het verhaal in een notendop

Providence en Zahera ontmoeten elkaar in het ziekenhuis in Marokko. Ze raken vrijwel meteen aan elkaar verknocht en er ontstaat een innige band. Providence besluit het weesmeisje te adopteren en mee te namen naar Frankrijk, waar ze betere hulp kan krijgen voor de ziekte waar ze haar hele leven al mee te kampen heeft.

Providence mag uiteindelijk het ziekenhuis verlaten, maar beloofd Zahera plechtig dat ze haar snel komt halen.

Wanneer de dag aanbreekt dat de twee herenigt zouden worden, slaat het noodlot toe. Het hele vliegverkeer in Europa valt plat, want in IJsland is er een vulkaan uitgebarsten. Providence is echter vastbesloten op een manier naar Zahera toe te komen en het geeft niet hoe. Die manier vindt ze uiteindelijk. Weliswaar een erg vreemde manier, maar ze is op weg. Onderwijl ligt Zahera in het ziekenhuis nietsvermoedend op haar te wachten en maakt ook het een en ander mee. De ziekte lijkt haar op te slokken en het gaat steeds slechter. Maar ook Zahera weet van geen opgeven en is vastbesloten op Providence te wachten. Is de liefde onoverwinnelijk en kunnen deze twee elkaar in de armen sluiten?


Mijn mening

Vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht! Het verhaal neemt je meteen de diepte in en je zit er direct middenin. Alsof je letterlijk opgezogen wordt en in een andere situatie wordt geplaatst. Het lijkt net echt. Hoewel echt... Er gebeuren, zonder al te veel te verklappen, behoorlijk wat dingen die allesbehalve echt zijn. Sommige dingen vond ik wat vreemd, maar eenmaal aan het einde vergaf ik de schrijver dat.


De schrijfstijl werkt voor mij heel fijn. Hoewel er soms stukjes tussen zitten waarvan ik de bedoelingen van de schrijver niet echt begrijp, is het over het algemeen vrij makkelijk lezen en zijn de zinnen simpel en treffend.


De manier waarop de ziekte van Zahera wordt omschreven, iets met wolken inslikken en aardbeienjam, vind ik ontzettend goed bedacht. Het klinkt kinderlijk, zacht, maar het is tegelijkertijd zo treffend, waardoor het me nog meer raakt.


Of ik op het einde van het verhaal een traantje gelaten heb? Uuh.. ja! Wel meerdere zelfs. Het verhaal heeft me zo enorm geraakt. De liefde tussen Providence en Zahera is zo groot en zo voelbaar. Echt, ik voelde het. Vanaf de bladzijdes recht in mijn hart en tot in de puntjes van mijn tenen. Nou, dan heb je het wat mij betreft als schrijver goed gedaan!


Nu ook erg nieuwsgierig geworden naar het andere boek van Romain Puértolas ‘De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast’. Alleen de titel al!

© 2018 by Martine Veenstra-Modderman

-

-