Boekrecensie: Het zero waste project - een leuker leven met minder plastic

Bijgewerkt: 25 feb 2019Het is een feit: plastic is enorm slecht voor het milieu en we produceren het veel te veel. Loop maar eens een supermarkt binnen, een en al plastic verpakkingen! Het lijkt alsof we niet zonder kunnen, maar Jessie en Nicky bewijzen met 'Het zero waste project' flink het tegendeel!


Het boek 'Het zero waste project - een leuker leven met minder plastic' is een heerlijk praktisch boek. Het bevat veelal de eigen ervaringen die Jessie en Nicky hebben opgedaan tijdens hun zoektocht naar een leven met minder plastic. Grappige anekdotes over de markt in Parijs waarin Jessie tot haar grote schrik €6 voor een handje erwten moest neerleggen. En over de eerste poging van Nicky om in de supermarkt verpakkingsvrije producten te willen kopen om vervolgens binnen no time gepikeerd weer buiten te staan met een lege boodschappentas (en een knorrende maag).


In de zoektocht, die soms behoorlijk frustrerend kon zijn, leerden de zusjes steeds meer tips&trics kennen, adresjes waar ze verpakkingsvrije boodschappen kunnen halen en recepten voor bijvoorbeeld droogshampoo en alles-reiniger. Al die ervaringen, tips&trics en recepten delen ze in dit boek.


"Van verpakkingen in de keuken en zelfgemaakte deodorant tot afvalvrije feestjes, en van plastic vrije kleding tot een low-impactvakantie - de zerowastelifestyle omvat alles." - Het zero waste project.


Mijn mening

De schrijfwijze van het boek vind ik heerlijk! Het leest heel fijn en de onderwerpen zijn logisch ingedeeld. Jessie en Nicky nemen je per hoofdstuk mee in bepaalde aspecten in het leven waarin je te maken hebt met plastic. De boodschappen in de 'gewone' supermarkt noemde ik al, maar kijk eens maar in je eigen keuken, of in de badkamer of kledingkast. Plastic, plastic en nog een plastic! Dat ontdekte ik in ieder geval toen ik mijn eigen huis en levensstijl eens onder de loep nam. Gelukkig delen de meiden genoeg alternatieven om je plasticverbruik drastisch naar beneden te kunnen schroeven. Niet alleen plastic trouwens, ze benoemen ook kort het gebruik van andere verpakkingsmaterialen zoals glas en karton. Dit is alleen beide minder slecht voor het milieu, omdat dit goed te recyclen is. Toch pleiten ze allebei voor zero waste, want dat is het allerbeste!


Wat ik tof vind is dat Jessie en Nicky toegeven dat het best moeilijk is om te beginnen met afvalvrij leven. Dat ze heel goed begrijpen dat je niet van de ene op de andere dag zero waste bent. Mijn eerste gedachte was bijvoorbeeld: hoe in de vrede krijg je het voor elkaar om zero waste te leven?! De dames gaven me antwoord ;) Ze noemen zero waste namelijk een lifestyle, een manier van leven, en dat is niet iets wat je zomaar aanpast. Ze geven als tip mee om 1 aspect tegelijk aan te pakken. Kies iets wat voor jou haalbaar lijkt en probeer dat in je lifestyle te verweven. De meiden beloven je dat het steeds makkelijk wordt als je je eigen routine vindt dat bij jou past.


Word ik zero waste?

Het boek heeft mij enorm geïnspireerd. Dat we, mij incluis, te veel plastic gebruiken en dat het een probleem is wist ik wel. Dat je er zelf zoveel invloed op uit kunt oefenen was helemaal nieuw voor me!


Verder vind ik het initiatief erg tof en zie ik in dat er verandering moet komen. Ook in mijn huishouden. Ik denk alleen niet dat ik helemaal zero waste word. Ik zie mijzelf in ieder geval (nog) niet mijn kleding wassen met gedroogde kastanjes of mijn tanden poetsen met een tabletje.


Welke veranderingen ik inmiddels wel heb toegepast:

  • alle wegwerpartikelen zoals rietjes en kartonnen bordjes zijn uit mijn keuken verbannen

  • plastic boterhamzakjes zijn vervangen door een fancy broodtrommel

  • ik doe boodschappen met een katoenen tas (een hele leuke, met de quote 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan' van Pipi langkous). Eigenlijk kocht ik ook nooit meer een plastic tasje, maar maakte wel gebruik van die (weliswaar herbruikbare) grote shoppers, maar die zijn ook van plastic. Ik gebruik ze voor andere dingen en gooi ze pas weg als ze helemaal af zijn

  • bij de Albert Heijn kun je tegenwoordig stoffen zakjes kopen waar je je verse pistoletjes en andere verse afbakbroodjes in kunt stoppen. Daar maak ik met veel liefde gebruik van (en ik vind het een tof initiatief van de AH)!

  • op het werk maak ik geen gebruik meer van de kartonnen wegwerpbekertjes, maar pak een mok of mijn Dopper

Ik weet het, het is een triest lijstje. Maar hé, you have to start somewhere! Ik zit er over na te denken om mijn tandenborstel te vervangen voor eentje die gemaakt is van bamboe. En mijn kledingkast kan ook weleens onder handen genomen worden...


Conclusie

Het boek 'Het zero waste project' is een dikke aanrader als je geïnteresseerd bent in een zero waste lifestyle. Maar ook als je niet direct het verlangen hebt om met glazen potten en katoenen zakjes de verpakkingsvrije supermarkt in te lopen, maar gewoon nieuwsgierig bent is dit boek een goeie eerste stap. Inspirerend, fijn leesbaar en heerlijk praktisch!


Meer weten en/of het boek aanschaffen? Bezoek de website: www.hetzerowasteproject.nl

© 2018 by Martine Veenstra-Modderman

-

-