Column: Staycation

Staycation, ik vond het maar een suf woord. Een suffe poging om te verbloemen dat je de hele zomer thuis zit, niet op avontuur gaat en geen drol beleefd. Aangezien MJ en ik afgelopen zomer thuisbleven (en dit jaar verder niet op vakantie gaan), MJ elke dag moest werken, ik zo’n 2 dagen en we alleen het weekend vrij hadden, zag ik de bui al hangen. Dit wordt een saaaaie suffe zomer! Totdat ik even ging googelen, op zoek naar dingen die mijn behoefte aan vakantiegevoel zouden kunnen bevredigen. Ik stuitte op talloze blogs, vol met tips van huiselijke moeders met gezinnen voor een ‘geslaagde en echt heel erg leuke staycation, want vakantie is gewoon een mindset’ (hoor je het sarcasme? Jep, op dat moment was ik nog steeds sceptisch). Nu moet ik eerst even iets uitleggen. Voor mij betekent vakantie namelijk echt op reis gaan. Iets nieuws ontdekken, cultuur snuiven, de natuur in, dingen doen die ik nog nooit gedaan heb, mezelf helemaal onderdompelen in een nieuwe wereld. Dat is voor mij de ultieme vakantie! Thuis blijven past niet in dat rijtje thuis.

Goed, terug naar de moeders (sorry, zo’n beetje alles wat ik vond was echt geschreven door moeders, kan ik niks aan doen) die beweren dat een staycation echt de bom is. Een aantal van de tips: geen wekker zetten, mobiel wegleggen, elke dag maar zien wat en waar er gegeten wordt, zo min mogelijk plannen en per dag bekijken waar je zin in hebt, een dagje weg naar een pretpark of een nieuwe stad ontdekken en nog heel veel meer. Op dit moment werd ik al minder sceptisch, want dit klonk toch wel erg fijn in de oren. Waar ik heel hard om moest lachen was de tip om je huiskamer om te toveren tot een waar strandparadijs. Met bijvoorbeeld een limonadebar, opblaasbare palmbomen en een strandstoel. Er stond nog net niet dat je een paar kubieke meter aan zand in je kamer moest strooien. Dit ging me toch iets te ver, maar met de andere tips kon ik wel wat mee. Ik concretiseerde het voor mezelf en hoewel ik nog ietwat sceptisch tegenover het concept ‘staycation’ stond, had ik binnen no-time een lijstje klaar met dingen die mij die heerlijke summerfeeling zouden geven. Naar de zonsondergang kijken bijvoorbeeld. Of een nieuwe stad bezoeken, een etentje organiseren, zwemmen, zonnen, relaxen, naar het strand gaan, heel veel boeken lezen. Jep, ik begon het wel te zien zitten.

En toen deed er zich een buitenkansje voor, waar ik drie vreugdedansjes voor deed. De zus van MJ en haar gezin gingen twee weken op vakantie en nodigde ons uit die twee weken in hun huis te verblijven. Nu denk je vast, uuh leuk? Ja, ik meen het, echt leuk! Want 1. dat huis heeft een joekel van een tuin, 2. plus zwembadje (en het was extreem warm die week), 3. had ik de tuin al genoemd?, 4. ook al verbleven we gewoon in Assen en moest er gewerkt worden, het leek me heel fijn om uit mijn eigen omgeving weg te gaan. Het maakte het lijstje met summerfeelings helemaal compleet.

We hebben super fijne twee weken gehad en ik heb veel dingen van het lijstje kunnen afstrepen. De dingen die ik in die twee weken niet had kunnen doen, kon ik later afstrepen toen we een weekendje Utrecht en een weekendje Katwijk aan Zee hadden gedaan.

Heel hard roepen dat een staycation echt helemaal geweldig top en gaaf is, nee dat zal ik niet doen. En dat de moeders met kinderen heel hard roepen dat het echt leuk is, nee, dat kan er bij mij nog niet in. Maar ja, wat weet ik nou, ik heb niet van die koters rondhuppelen en oké, ik heb een beetje vals gespeeld met het verblijf in een ander huis. Maar voor mij kan er gewoon niets op tegen het ontdekken van een nieuw land, wandelen door de bergen en het gevoel van ultieme vrijheid ervaren!

Ondanks het gemis van een reis heb ik een hele fijne zomer gehad, we hebben leuke dingen gedaan en flink veel vakantiefeelings overgehouden (dat moet ik de voorstanders van de staycation wel nageven). Toch hoop ik dit niet vaak mee te maken. Eens in de 5 jaar ofzo. Ja, dat is wel goed. Goh, wat klink ik nu ook lekker verwend he? Maar ik vind reizen gewoon té fijn. En daar is niets mis mee, toch? En die mindset, die blijft gewoon zoals het is. De backpacks staan in ieder geval al klaar om gevuld te worden voor onze reis naar IJsland in mei!

© 2018 by Martine Veenstra-Modderman

-

-