Droombaan zonder studie - Is het mogelijk?

Bijgewerkt: feb 10Twee jaar geleden was ik ervan overtuigd: een opleiding is noodzakelijk om verder te komen in het leven. Oh boy, wat had ik het mis zeg! Maar een droombaan zonder studie - is dat mogelijk?


We duiken even de geschiedenisboeken in, want wist je dat Walt Disney (ja, de bedenker van Mickey Mouse) op 16-jarige leeftijd is gestopt met school (Bron: Walt Disney Biography)? En wat denk je van Steve Jobs en Bill Gates? En ken je het verhaal van Sophia Amoruso? Ook wel beter bekend als de auteur van het boek #GIRLBOSS en de gelijknamige serie. Allemaal stuk voor stuk school-dropouts, maar hebben tevens allemaal stuk voor stuk hun droombaan gevonden.


Nu zijn bovengenoemden ontzettend beroemd en rijk geworden, maar dat zijn echt uitzonderingen op de regel. Ach, misschien is dat maar goed ook, het zou de wereld uit balans doen raken als iedereen wereldberoemd zou zijn. Dag, anonimiteit! Maar goed, zij hebben in iedere geval bewezen dat je niet perse een opleiding nodig hebt om je droombaan te vinden.


Is dat ook mogelijk voor ons, de gewone bevolking? En met een droombaan bedoel ik werk dat je op regelmatige basis doet, waar je van kunt leven en waar je niet wereldberoemd door hoeft te worden.


Ik zou volmondig 'ja' willen antwoorden op deze vraag, want, zoals je kunt lezen in de blog 'De weg naar Martine Schrijft', heb ik zelf ook geen opleiding afgerond om freelance tekstschrijver te worden (niets wat er ook maar in de buurt komt). Ik wil dus graag geloven dat het mogelijk is. Ik geef eerlijk toe, ik kan namelijk mezelf nog niet onderhouden van dit werk.


Ik las een stukje op internet (bron: Succesvol zonder diploma, kan dat?) waarin werd gezegd dat schoolverlaters een kleinere kans hebben op succes dan mensen met een diploma op zak (wat succes dan is, vraag ik af. Maar goed, dat is een ander verhaal. Laten we het erop houden dat succes in deze context een betaalde baan waar je van kunt leven betekent). Dat klinkt ook wel logisch, veel bedrijven kijken in eerste instantie naar je cv en als daar niet veel in staat... En op school doe je natuurlijk kennis op die je nodig hebt. Toch wil ik geloven dat het op andere manieren ook mogelijk is.


Daarom ga ik op zoek! Op zoek naar mensen die hun droombaan hebben gevonden zonder daar een studie voor afgemaakt te hebben en die ervan kunnen leven. Ben jij zo iemand en wil je daarover vertellen? Stuur mij dan een berichtje met daarin kort je verhaal. Wie weet kom ik langs of starten we een Skype-gesprek om je te interviewen.


Deze toppers gingen je voor:


Coverfoto: Christin Hume on Unsplash

© 2018 by Martine Veenstra-Modderman

-

-