Van stoere militair naar creatieve winkelier – Ruby Wonen

Bijgewerkt: feb 10Yasmin is 27 jaar, woont in Breda en heeft een eigen meubelwinkel, Ruby Wonen. Ze stapte diploma-loos en zonder ondernemingsplan het ondernemerschap in, met een omweg via de Landmacht en een zorgboerderij...


Op de ochtend van het Skype-interview, krijg ik eerst een virtuele rondleiding door de winkel, dat zich in de aanloop naar de Grote Markt in Bergen op Zoom bevindt. ‘Een prachtig plekje!’ vindt Yasmin. De locatie noemt ze prachtig, de winkel zelf is, naar mijn mening, veel meer dan dat! Het is een geweldig oud karakteristiek pand met een moderne inrichting en die combinatie maakt het een fantastisch aanzien. Houten meubels in hippe kleuren, die Yasmin zelf verft, staan te pronken langs de muren. In het midden staat een lange houten tafel waar ze regelmatig workshops aan geeft. De gezelligheid spat er vanaf! Tevens zie ik kasten met vele potjes verf staan. ‘Dat is de verf die ik gebruik voor de meubels.’ vertelt Yasmin. ‘Het is ook heel fijn om mijn eigen werkplaats te hebben, zo heb ik de ruimte en alle benodigde spullen bij de hand.’


Foto: Jolien Tensen Fotografie


Op dit fijne plekje is Yasmin 4 tot 5 dagen te vinden. Als er geen klanten zijn schildert ze een eind weg (in opdracht voor een klant of omdat ze inspiratie heeft gekregen), doet ze de administratie en beantwoord berichtjes op Social Media (of houdt ze een Skype-interview met mij). ‘Ik zorg dat ik alles voor de winkel doe op de tijden dat ik hier ben. Zo hoef ik, wanneer ik de deur om 17.30 achter me dichttrek, niets meer te doen die avond.’ Af en toe werkt ze haar Instagram nog wel even bij, maar dat vindt Yasmin niet erg.


Foto: Jolien Tensen Fotografie

Een blauwe maandag op de kunstacademie

‘Eigenlijk is het een soort uit de hand gelopen hobby.’ lacht Yasmin. Want toen ze 17 jaar en net klaar met de Havo was, had ze dit nooit voor ogen gehad. ‘Ik wilde eigenlijk binnenhuisarchitect worden en meldde me aan voor de kunstacademie. Mijn vader zei direct al: dat is niets voor jou! Maar ik dacht: ach, drie jaar houd ik wel vol.’ Uiteindelijk bleek haar vader het bij het juiste eind te hebben, want na welgeteld één dag (ja, echt waar) vond Yasmin de kunstacademie veel te zweverig en daar past haar nuchterheid niet bij. Ze zei de academie gedag.


Dan maar bij de Landmacht

Maar het plan van Ruby wonen werd toen nog niet geboren (en dit vind ik misschien nog wel het allerleukste van dit verhaal). – Yasmin had er nog nooit bij stilgestaan, wist helemaal niet wat de Landmacht inhield, maar schreef zich toch in. En waarom?

Yasmin lacht: ‘Ik was nieuwsgierig, omdat vrienden van de middelbare school zich hadden aangemeld, maar niet door de keuring heen kwamen.’ Yasmin vroeg zich af of het haar wel zou lukken. Een kennis die er ervaring mee had, zei dat het hartstikke tof was en diezelfde avond meldde Yasmin zich nog aan. Ze kwam door de keuringen en volgde de opleiding tot Sergeant (een leidinggevende functie binnen de Landmacht). Ze was de jongste die de opleiding als Sergeant afrondde en ging aan de slag bij de Genie. ‘De bouwvakkers van de Landmacht,’ noemt Yasmin het.Geen officiële diploma’s

Yasmin rondde ook de opleiding Administratie af, maar deze opleiding (en die tot Sergeant) is alleen geldig binnen de Defensie. ‘Daar had ik dus niets aan, mocht ik ooit bij de Defensie weg willen. Ik vond dat ik een diploma moest hebben waar ik wel wat mee zou kunnen.’ Daarom besloot Yasmin gebruik te maken van het aanbod om, naast het werk, de deeltijd MBO Jeugdzorg te volgen.


Ze rondde dat af in een jaar en geloof het of niet, net toen ze haar diploma Jeugdzorg op zak had, werd er flink bezuinigd binnen de Defensie en werd de functie van Yasmin volledig geschrapt! Maar ze liet zich daardoor niet omverblazen. ‘Maar ik was wel blij hoor, dat ik net de opleiding had afgerond!’


Yasmin kwam al snel aan een nieuwe baan, wat overigens vrij makkelijk en snel ging en kon aan de slag op een zorgboerderij. ‘Ik merkte dat de tijd bij de Defensie me daar bij heeft geholpen. Ik stond stevig in mijn schoenen voor mijn leeftijd en dat werkte prettig met de mensen die ik moest begeleiden,’ aldus Yasmin.


Toen dacht ik: waarom begin ik niet mijn eigen bedrijf?’

Hoewel Yasmin het erg naar haar zin had op de zorgboerderij, brandde er inmiddels diep van binnen een ander verlangen. En dankzij haar vader, die van beroep huisschilder is, is dat ontstaan. Hij gaf haar namelijk een kwast (die hij zelf ontwikkelt en op de markt heeft gebracht) en een pot verf (die hij van een klant had gekregen om uit te proberen) en zei: ‘Dit is wel wat voor jou, probeer maar uit.’ Dat deed Yasmin en even later had ze een prachtige meubel geschilderd. Van het een kwam het ander, verkocht ze meubels via internet, kreeg ze aanvragen en liep het storm op de Koningsmarkt. ‘Toen dacht ik: waarom begin ik niet mijn eigen bedrijf?’ Zonder enige ervaring stortte ze zich in het ondernemerschap. ‘Niet zonder hulp hoor! Ik heb veel aan mijn vader, hij heeft me bijvoorbeeld met het opknappen van de winkel (die was echt in een vervallen staat) geholpen. En mijn broer helpt me weleens met de administratie.'
Droombaan zonder studie

Dat je niet perse een opleiding hoeft te hebben voor je droombaan, is Yasmin het grondig met mij eens. Daar is ze natuurlijk ook het levende bewijs van. ‘Een droombaan is het zeker! Ik heb er trouwens ook geen spijt van dat ik de kunstacademie niet heb afgemaakt.’ Ze heeft wel een MBO-diploma, maar met Ruby Wonen doet ze daar niets mee. Yasmin leerde haar bedrijf runnen door simpelweg gewoon te doen, haar hart te volgen en hulp te vragen waar het nodig was. En moet je eens zien wat ze heeft opgebouwd!


Yasmin voelt zich af en toe wel een mazzelaar. ‘Ik begrijp dat dit niet voor iedereen zo uitpakt. Soms zit het geluk gewoon mee, maar mijn ervaringen bij de Landmacht en mijn nuchterheid hebben ook zeker bijgedragen aan waar ik nu sta.’


En het financiële aspect – ‘Ook daar heb ik best geluk in gehad, maar ik ben ervan overtuigd dat er vele manieren zijn om je bedrijf een succes te laten worden, ook als je een klein budget hebt. Laat geld je niet belemmeren, het is niet het belangrijkste in de wereld.’


Yasmins advies: ‘Volg je hart en doe waar je blij van wordt!’

En verder: ‘Luister eens meer naar je impulsieve kant, wie weet wat daar voor moois uitkomt! Als je iets heel leuk vindt, ga er dan voor. Wie weet waar het naartoe leidt. Misschien pakt het wel anders uit dan je dacht of hoopte, maar ook dat is oké en zul je je weg weer vinden!’


Meer weten?

Volg Yasmin via Instagram en Facebook.


Coverfoto: Jolien Tensen Fotografie

© 2018 by Martine Veenstra-Modderman

-

-