Van to-do-list naar gedaan-lijstje

Bijgewerkt: 28 sep 2018Iedereen kent ze, de (soms gevreesde) to-do-lijstjes. Ik heb een haat-liefde verhouding met ze. Laatst ontdekte ik het 'gedaan-lijstje' en dat was echt een flinke eye-opener!


Alles wat in mijn hoofd zit moet op papier. Er gaat bijna geen dag voorbij of ik maak een lijstje. Een lijstje met dingen die ik wil/moet doen voor mijn werk, een apart lijstje voor administratieve zaken die ik moet regelen, dan nog weer een lijstje voor de huishoudelijke klusjes. Oh ja, en een lijstje met andere dingen die ik wil doen of moet regelen. Yoga bijvoorbeeld, of een kraamcadeautje halen. Overal maak ik lijstjes voor.


Ik dacht dat het me gelukkig maakte. In mijn kinderjaren heb ik eens een boek gelezen: 'Lena lijstje.' Zoals de titel al grotendeels doet verklappen, Lena maakt overal lijstjes voor. Ik identificeerde me destijds met haar, omdat ik niemand in mijn omgeving kende die dat ook zo fijn vond (toen bestond er nog geen Social Media). Ik was verrukt dat ik een gelijke had gevonden (al dan wel met een fictief persoon). Heerlijk om een vette streep door iets te halen wat je gedaan hebt. Het geeft een enorm voldaan gevoel, om maar niet te spreken over het overzichtelijke gevoel in mijn hoofd. Maar een lijstje is een lijstje natuurlijk niet als er maar 1 ding op staat...


Lijstjes als de Mount Everest


Als ik er goed over nadenk, word ik wel echt gelukkig van al die lijstjes? Oké, laten we reëel zijn - al die half afgestreepte lijstjes? Want, ik weet niet hoe dat bij jou zit, mijn lijstjes zijn nooit helemaal af. Vaak zijn dat dingen waar ik als een berg tegenop zie. En die berg wordt alsmaar groter en groter, het begint verdacht veel op de Mount Everest te lijken en er komen alleen maar meer taken bij. Een opgave die bijna onmogelijk lijkt dus. Dat maakt dat ik me aan het einde van de dag een loser voel, stom dat ik het niet allemaal af heb gekregen en het bezorgt me enorm veel stress. Niet chill dus!


Laatst las ik 'De zinnetjes van Aaf', een column van Aaf Brandt Corstius in de Flow (ik grijp nu even deze kans om de columns van Aaf aan te prijzen, ik vind ze echt fantastisch! Als de nieuwe Flow uitkomt, is dat altijd het eerst wat ik lees. Het zit boordevol humor, wijze weetjes en oh-ja-dat-herken-ik verhalen.).


Het 'gedaan-lijstje'


Maar goed, over die zinnetjes. Aaf schrijft over de wijsheid van het maken van het 'gedaan-lijstje'. Ze ontdekte Christene Barberich op Instagram. Aan het einde van elke week loopt Christene haar agenda door en maakt ze een lijstje van alle dingen die ze de afgelopen week voor elkaar heeft gekregen.


En net zoals Aaf denk ik: wat?! Christine maakt dus geen to-do-lijstje, maar zoals zij ze zelf noemt: een Done List. 'Een lijst met taken die je in de voorgaande tijd al lekker hebt volbracht.'


Dat klinkt toch mega fijn?! Maar tegelijkertijd ook iets van onmogelijk. Want mijn ADD-hoofd (daar vertel ik je later nog wel meer over) kan dat toch niet aan? Toch besloot ik de proef op de som te nemen en de uitdaging aan te gaan. Een week zonder to-do-lijstjes!


Het resultaat


Het resultaat van vorige week: vele uren gezwoegd om deze nieuwe website klaar te krijgen, mailtjes beantwoord, administratie gedaan, nieuwe opdrachtgever aan de haak geslagen, eind gewandeld met MJ, drie blogs geschreven, 15 uur gewerkt bij de AH, training gevolgd voor de nieuwe opdrachtgever, spontaan bezoekje aan vrienden gebracht, Social Media posts ingepland, gevoetbald, nieuwe voorraad foto's gemaakt voor Insta, NS-abbo verlengt (met korting!) en verder het huishouden gedaan, gelezen, series gekeken op Netflix en boodschappen gedaan (de boodschappen wel met een lijstje overigens...)


Nou, dat is een behoorlijke lijst he?! En weetje, het piekeruurtje over hoe ik alles in vredesnaam af kan krijgen heb ik niet eens gevoeld! Door die lijstjes legde ik mezelf veel te veel op, met als gevolg het baal moment aan het einde van de dag.


Het is een hele verademing om eens op te schrijven wat ik wel allemaal gedaan heb gekregen. Een positieve insteek en dat voelt goed. Of ik het elke week ga doen is nog wel de vraag. Soms heeft mijn hoofd het namelijk gewoon nodig om alles op een rijtje te zetten om de chaos te ontwarren. Maar eens in de zoveel tijd de to-do-lijst aan de kant schuiven en een 'gedaan-lijstje' maken, ja dat is een dikke vette aanrader!


* De zinnetjes van Aaf - 'gedaan-lijstje' vind je in de 5e editie 2018 van Flow Magazine


(PS: dit is geen verpakte verkoop-truc hoor, gewoon een verwijzing naar het stuk waar ik door geïnspireerd raakte.)


© 2018 by Martine Veenstra-Modderman

-

-